‘Wat op het spel staat? Alles.’
- aroorda3
- 15 feb 2021
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 1 mei 2021

De Duitse historicus Philipp Blom (1970) beschreef in The Vertigo Years (2008) de jaren voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog zónder de kennis van daarna. Anno nu weet hij werkelijk niet hoe het verder gaat. Zorgen heeft hij wel: over digitalisering bijvoorbeeld, die een oligarchie aan de macht kan brengen op basis van ‘Big Data, totale Überwachung, unbegrentztes Geld und allwissende Algorithmen’. Mensen zijn datastromen geworden die geoogst, gebundeld en verhandeld worden.
Samenlevingen houden de technologisering nu al niet bij, schrijft Blom, terwijl bijna alle werk in tien of twintig jaar gedigitaliseerd kan zijn. Wat als een groot deel van de bevolking economisch niet meer nodig is? Wat resteert van de menselijke waardigheid als de maatschappij niet schaarste maar alleen rijkdom moet verdelen? Zorgen heeft hij ook over consumentisme, dat infantiliseert, geen blijvende bevrediging biedt, ons burgerschap ontneemt en kwetsbaar maakt als we in onze behoudzucht ‘botsen op de stroomversnelling van de geschiedenis’ doordat we de aarde niet kunnen blijven uitbuiten. ‘Klimawandel’ zorgt in een sluipend proces voor stormvloed, orkanen, droogte en zondvloed en daardoor voor conflict, hongersnood en massamigratie.
Succesvolle elitepolitiek
Zeker ook over de liberale democratie heeft hij zorgen: die faalt in de ogen van veel burgers door eenvoudige mensen niet te bereiken, is te abstract en biedt te weinig gevoel van identiteit, gemeenschap, trots en hoop.De EU bracht vrede en economische ontwikkeling maar is eigenlijk een succesvolle liberale elitepolitiek. De liberale droom is gebaseerd op gelijke vrijheden en rechten voor iedereen. Wat als miljoenen die rechten komen opeisen? Mensenrechten moeten verdedigd als ondeelbaar en universeel, anders worden ze lege termen.
De ‘Fortschrittsfetisch’ van de 19de eeuw bracht grote materiële vooruitgang maar ook een verwoestende dynamiek. Blom ziet het ‘Meinungsklima’ sterk veranderd. Een conservatieve revolte verzet zich tegen de moderniteit, kanaliseert sociale angsten en wil in zijn autoritaire droom de natuurlijke orde herstellen en het ‘echte volk’ een stem geven. Oude aanduidingen en tegenstellingen werken niet meer en ‘alternatieve feiten’ worden geponeerd: vandaar de verlamming van politieke en culturele kringen.
Nee, ‘Weimar’ komt niet zomaar terug: we zijn te rijk en hebben te sterke instituties en een te actieve ‘Zivilgesellschaft’. Maar er zijn bedenkelijke parallellen met ‘Weimar’ in de mengeling van angst en haat en daar komt nu de digitalisering bij die in zijn gevolgen steeds hoger de sociale ladder opklimt. De financiële markten worden weer gedereguleerd en de risicovolle speculaties zijn veel groter dan toen. ‘Der Weg in die globale Weimarer Republik führt durch einen neuerlichen Börsencrash.’
Alles is denkbaar
Het mogelijk meest menselijke kapitalistische systeem ooit is afgebroken door de avantgarde van de vrijemarkteconomie. Migratie en terrorisme hebben angst gebracht. Versplintering, ontremming en verruwing duwen de beschaving van de liberale democratie weg en digitale bubbels eroderen de democratie.
Democratie is geen normale toestand en geen historische noodzaak; liberale samenlevingen zijn geen doel of eindpunt van de geschiedenis. Ze zijn een jong, schaars en afnemend verschijnsel dat aan geloofwaardigheid inboet, zeker voor wie alternatieven niet zelf heeft ervaren. Een samenleving gericht op behoud van welstand, die niet groeit of aan groei niet genoeg heeft en die niet is gericht op vormgeven van de toekomst, biedt geen hoop en geen perspectief, geen gemeenschappelijk project.
Mogelijk is de liberale democratie een tussenstadium op weg naar een andere, nog onbekende maatschappijvorm. Nederland toonde in de 17de eeuwse ‘kleine ijstijd’ dat tijdig aanpassen oplossingen biedt. Alles is denkbaar, maar Blom waarschuwt voor domme hoop en naïef optimisme. Dit is niet de tijd voor grote antwoorden maar voor goede vragen. ‘Was auf dem Spiel steht? Alles.’
Philipp Blom: Was auf dem Spiel steht. München 2017
Comments