Foto Dajo Roorda
Plaats en tijd: Baarn jaren 1970, Baarn en Kleef 19de en 20ste eeuw, Nederland 21ste eeuw
Instortende gebouwen in een ontvolkt Londen, de mensheid geslagen door blindheid (een ontsnapt chemisch wapen?) en spaarzame overlevers in een apocalyptische wereld achtervolgd door vleesetende Triffids en brute benden. Ik herbeleef mijn fascinatie voor de desolate beelden van John Wyndham[1], het laat-negentiende eeuwse Badhotel in Baarn binnenstappend over gebroken glas, enkele jaren na de brand van 1975. Het wacht op de sloop, ooit witgepleisterd in een ‘rijke chaletstijl’ met omlopende veranda’s en balkons, overstekende daken en topgevels[2].
De repatrianten van na de oorlog hadden het gebouw verlaten toen ze, de naam ‘Patria’ meenemend, in een nieuw verzorgingshuis trokken, waar mijn moeder, vrijwilligsters aansturend voor de koffievoorziening, verhalen kreeg over Indië. ‘Patria’ reisde in 1997 verder: naar het vrijkomende Joodse bejaardencentrum in Bussum, inclusief de jaarlijkse Pasar Malam. Van het Badhotel houdt alleen het entreegebouw de herinnering vast, de aangebouwde appartementenvleugels uitgevoerd in de gele baksteen van de jaren 1980.
Daad van liefde
Het negentiende eeuwse Kurhaus in Kleef (‘Bad Cleve’) met badhotel en Wandelhalle, naast het zeventiende eeuwse Amphitheater van Jacob van Campen, werd door de geschiedenis ingehaald in 1914: geen welgestelde Nederlandse gasten stapten meer uit op station Tiergarten voor een kuur met mineraalhoudend water. Na de Tweede Wereldoorlog vervallen geraakt had het interieur, met een schoenenfabriek, een meubeltoonzaal en een atelier van Joseph Beuys, weinig authentieks meer. De veelzijdige Nederlandse typograaf Walter Nikkels transformeerde het in 1997 tot het lichte, ruimtelijke Museum Kurhaus Kleve[3].
Tijdloze museumruimten in een historisch gebouw, ook in het nabijgelegen Schloss Moyland: in de oorlog zwaar beschadigd herbergt het nu de collectie Beuys van de gebroeders Van der Grinten. Net zo in kasteel Ruurlo, onderdeel van museum MORE: de collectie Carel Willink van Hans Melchers prijkt er in prachtige zalen. Een vervallen gebouw met kunst een nieuwe inhoud en toekomst geven, het is een daad van liefde.
Terugwerkende kracht
Gebouwen zijn breekbaar en ze moeten het, net als begraafplaatsen en monumenten, steeds meer ontgelden, constateert architectuurcriticus Robert Bevan[4]. Politiek worden gebouwen pas door waarom, en hoe, we ze bouwen, ernaar kijken en: vernietigen, schrijft Bevan. Het vangt aan met gebouwen en kan doorgaan met mensen, zoals na de ‘Kristallnacht’. Mèt de architectuur wordt het collectieve geheugen getroffen. Het voormalige Joegoslavië laat zien hoe begraafplaatsen en monumenten doelwit worden van ‘ethnic cleansing’ met terugwerkende kracht.
De in 2015 vernietigde triomfboog in de Syrische stad Palmyra staat volgens Irina Bokova van UNESCO voor alles dat extremisten verafschuwen: culturele diversiteit, interculturele dialoog, de ontmoeting van verschillende volkeren.[5] Extremisten vrezen de geschiedenis, stelt zij: die brengt hun haat en onwetendheid aan het licht. Urbicide, moord op de stad, de Romeinen deden het al: Carthago. ‘Carpet bombing’ op Duitse steden noemt filosoof A.C. Grayling culturecide: van Duitsland, Duitsers en Duitse cultuur werd zoveel mogelijk vernietigd[6]. Veel steden missen sindsdien hun ziel.
Verlies van geschiedenis
Foto’s van vervallen industriecomplexen of van landhuizen met bomen groeiend door het dak: voor cultuurcriticus Marian Donner zijn het ‘beelden van de eeuwigheid’[7]. In die beelden, ‘ruin photography´ of ‘decay-porn’, vaak bewerkt of geconstrueerd, ontwaart zij een zoeken naar gevoelens van schoonheid, verwondering, een essentie, lyriek kortom, ‘een kreet van de ziel,’ (Kundera). Misschien is dat te mooi. Mijn fascinatie werd pijn, al bij de sloop van een woonhuis met een geschiedenis.
Mijn gevoel van verlies betreft het vernietigde gebouw, maar ook het verdwijnen van de voormalige bewoners en van alle aandacht, vakmanschap, traditie en kunstzinnigheid en misschien wel liefde van mensen die inmiddels veelal zijn vergeten. Het gebouw dat geen nieuw leven kreeg, dat op was, in de weg stond, aanstoot gaf of als symbool moest verdwijnen, staat voor niet terug te halen verlies van geschiedenis, van herinnering en soms ook van menselijkheid.
Nieuwe dystopieën
Aan een langzame maar definitieve vernietiging van bouwwerken en begraafplaatsen en monumenten en steden en dorpen en landschappen waarin generaties hebben geleefd en geïnvesteerd, blijken we allemaal schuldig, of ze nu onder water komen te staan of verdrogen, verbranden, inklinken, wegzakken of verschroeien.
Voor nieuwe dystopieën hoef ik de opvolgers van John Wyndham niet te lezen. De zeespiegel stijgt door mensgemaakte klimaatverandering steeds weer sneller dan gedacht[8]. Misschien kunnen we het in het westen van ons land nog net driehonderd jaar volhouden: dan komt het water over de dijken. Via de lange omweg van broeikasgassen, geproduceerd bij vrijwel alles wat we doen, treffen we onszelf en onze wereld en onze toekomst en, erger haast, ook ons verleden. Dat kan dus: een gevoel van verlies om een voorziene gebeurtenis in een toekomst die ik zelf niet zal meemaken.
(Baarle-Nassau 1 november 2021)
[1] Het boek is van 1951; ik las het eerst in een vertaling: een Fremdkörper in de boekenkast van mijn vader. John Wyndham: The Day of the Triffids. Hammondsworth 1974. [2] Fred Gaasbeek, Jan van ’t Hof en Maarten Koenders: Baarn. Geschiedenis en architectuur. Monumenten-inventarisatie Provincie Utrecht. Zeist 1994 [3] Walter Nikkels und Guido de Werd (Hrsg.): Anblick/Ausblick. Das Museum Kurhaus Kleve. Köln 1997 [4] Robert Bevan: The Destruction of Memory. Architecture at War. London 2006 [5]En.unesco.org: ‘Director-General condemns the destruction of the Arch of Triumph in Palmyra: “Extremists are terrified of history"’ 5 oktober 2015 [6] A.C. Grayling: Among the Dead Cities. The History and Moral Legacy of the WWII Bombing of Civilians in Germany en Japan. New York 2006. Zie voor een samenvatting https://www.boekenzijnvannu.org/post/de-geallieerden-waren-met-hun-bombardementen-op-duitse-steden-niet-beter-dan-hun-tegenstanders [7] Marian Donner: De ondraaglijke zwaarte van het online bestaan. NRC 13 juli 2013 [8] KNMI Klimaatsignaal ’21 Hoe het klimaat in Nederland snel verandert. https://cdn.knmi.nl/knmi/asc/klimaatsignaal21/KNMI_Klimaatsignaal21.pdf
Comments